Unien viisaus

Aika usein kuulee jonkun kertovan näkemästään mielenkiintoisesta unesta. Uni voi olla sekä visuaalisesti että tunnelmaltaan monenlaista, joskus pelottava, joskus vapauttava, joskus lohduttava tai kannustava.

Unityöllä on suuri merkitys sekä tunteiden työstämisen välineenä, että oman sisäisen viisauden tavoittamisen kannalta. Arjen kiire sulkee herkästi syvemmän ymmärtämisen kyvyn tavoittamattomiin, mutta unien kautta tuo yhteys omaan piilotajuiseen viisauteen aukeaa. Voisi ajatella, että uni on suora tie tiedostamattomaan, siihen puoleen itsessämme, jota on kognitiivisen ajattelun keinoin mahdoton tavoittaa.

Unien mielekkyys alkaa hahmottua, kun niitä harjaantuu kuuntelemaan. Psykoterapiasuhteessa unilla on erityinen painoarvo. Potilaan ja terapeutin välisessä suhteessa unien syvempi ymmärtäminen tulee tukemaan mentaalista prosessia auttaen syvempään itsetuntemukseen. Mielen rakenteet ovat jokaisella rakentuneet yksilöllisesti juuri niissä kokemuksissa ja ihmissuhteissa, joissa on elämäänsä elänyt. Unien kautta nämä mielen eri puolet ja rakennelmat alkavat näyttäytyä ymmärrettävästi, tuoden tienviittoja omalle kasvun matkalle kohti mielen vapautta ja henkilökohtaista hyvinvointia. Uni itsessään voi tuntua vieraalta tai hämmentävältä, mutta sen symbolinen kieli avautuu psykoterapiasuhteessa oman henkilökohtaisen prosessin sisällä.

Image may contain: one or more people and text